Castratie


Katers en poezen mogen vanaf de leeftijd van 6 maanden gecastreerd worden. De castratie van een poes wordt ook wel sterilisatie genoemd.

Voordelen castratie
Castratie onderdrukt de voortplantingsdriften en dat heeft vele voordelen.

De kater zal niet geneigd zijn om met 'sproeien' zijn territorium te bewaken. Dus geen penetrante urinelucht in en/of om het huis. Ook wordt hij wat rustiger en blijft in de buurt. Een niet-gecastreerde kater kan vele kilometers rondzwerven om te zoeken naar een partner en hierdoor in de problemen komen door een verkeersongeluk, gevecht, verdrinking of door de weg naar huis kwijt te raken.

De poes zal met het lengen der dagen niet krols worden en uw huishouden met haar 'geroep' uit de slaap houden. Sommige poezen kunnen gedurende het voorjaar om de paar weken krols worden. Kortom, rust in huis en de omgeving.
Een ongecastreerde poes kan op latere leeftijd mammatumoren (melkliertumoren) ontwikkelen.

Castratie vermindert de kans op besmettelijke ziekten. Bij direct contact met een geinfecteerde soortgenoot kan uw kat het virus FelV of FIV oplopen.

Nadelen castratie
In verband met een vertraagde stofwisseling na de castratie loopt uw kat de kans om dikker te worden. Daarom adviseren wij u om de hoeveelheid voeding te monitoren.

Opname voor castratie/sterilisatie
U brengt uw kat 's morgens. De kat moet nuchter zijn en mag vanaf 12 uur voor de afspraak niet meer eten. Wel mag de kat water drinken.
Blijkt uw kat, na onderzoek, gezond dan kan de d'arts opereren. Wanneer de kat, na de operatie, weer rechtop zit, mag uw kat naar huis.

Nazorg
Houd uw kat na de operatie rustig in een warme, kleine ruimte. Voorkom springen en traplopen.
Is het dier goed op de been, dan mag het wat drinken en eten.
Houd de poes minimaal 7 dagen en de kater minimaal 2 dagen binnenshuis.
De operatiewond van de poes bestaat uit een snede in de middenlijn van de buik, de oplosbare hechtingen zijn onderhuids en hoeven niet te worden verwijderd. Een enkele keer ontstaat er een bultje, dit hoort na 2 weken te verdwijnen.
De operatiewond van de kater bestaat uit twee sneden op het scrotum welke niet worden niet gehecht.
Uw kat krijgt voor de operatie een pijnstiller welke 48 uur werkzaam is.
De ogen van uw kat zijn gezalfd met kunsttranen welke een wat vettige rand rond de ogen kan veroorzaken. Dit verdwijnt vanzelf.

Na 10 dagen mag u nogmaals langskomen om eventuele, resterende hechtingen te verwijderen.